Waarom Yoga? Wat is Yoga?

Waarom yoga? Wat is Yoga

Waarom Yoga? Wat is Yoga?

Waarom Yoga? Wat is Yoga? 940 788 Roelof van de Belt

Yoga

Yoga wint al jaren aan populariteit. Een groeiende groep mensen beoefend tegenwoordig deze sport. Maar wat is yoga eigenlijk en is het wel een sport? Vandaag de dag wordt yoga vaak gezien als die fitness groepsles waarbij je voornamelijk je lenigheid vergroot. Maar yoga is zoveel meer. Eigenlijk is het vergroten van je lenigheid en kracht slechts een neveneffect.

Yoga is bij het grote publiek bekend geworden door Swami Sivananda. Voor de tijd van Swami Sivananda werd yoga alleen maar beoefend door monniken en priesters. Swami Sivananda werkte destijds als arts en hij werd er zelf ziek van om mensen constant medicijnen voor te schrijven terwijl de meeste gezondheidsklachten voornamelijk voortkwamen vanuit een zittende leefstijl en het gebrek aan beweging. In plaats van medicijnen voorschrijven adviseerde hij zijn patiënten om verschillende yoga poses te beoefenen.

Vanuit hier startte hij uiteindelijk zijn eigen 1e  publieke yoga school en maakte hij alle yoga poses geschikt voor zijn patiënten en moedigde hij ook vrouwen aan om yoga te beoefenen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in wereldwijd veel verschillende yoga scholen en miljoenen mensen die nu zijn stijl van yoga volgen.

De vijf punten van yoga zijn:

  • Goed bewegen (Asana)
  • Goede ademhaling (Pranayama)
  • Goede Ontspanning (Shavasana)
  • Een goed dieet (vegatarisch)
  • Positief denken en meditatie

Bij Yoga draait het allemaal om het vergroten van je zelfbewustzijn. Jezelf leren kennen en persoonlijke groei is de basis van yoga. Yoga is als het ware “a way of life”. Bij yoga draait het niet alleen maar om de poses/houdingen in de les. Yoga beoefen je de hele dag. Het draait om het verwijderen van je ego, tevreden zijn met wat je hebt, het zuiveren van je innerlijke en uiterlijke lichaam, eerlijkheid, geweldloosheid en nog veel meer.

Alle houdingen/poses in een yoga les hebben hun eigen voordelen. Deze voordelen hebben voornamelijk werking op de klieren en je organen in je lichaam. De klieren stimuleren onder anderen de aanmaak van hormonen welke op zichzelf weer een positieve werking hebben op je innerlijke welzijn en op de aanmaak van vers nieuw weefsel. Andere positieve effecten is het stimuleren van je organen en je chakra’s waardoor je vele waardevolle voordelen kan ervaren als het verbeteren van je bloeddruk, je immuunsysteem, longwerking, hartwerking, botaanmaak, verbeterde toevoer en afvoer en nog veel meer. Daarnaast hebben vele poses ook positieve effecten op het voorkomen van vele fysieke ongemakken als ontstekingen, hoofdpijn, aambeien, spataderen, hoge bloeddruk enzovoort.

Kortom yoga is zoveel meer dan alleen maar wat lenigheidsoefeningen.

Wanneer de lockdown opgeheven wordt zullen wij gaan starten met het geven van yoga lessen.

Interesse? Geef dan nu vast je interesse door en dan zetten wij je op de lijst voor geïnteresseerden zodat je mee kan doen wanneer we gaan starten.

Bron: Arhanta yoga teacher training manual

About the author

Roelof van de Belt

Personal trainer in hart en nieren